2010. augusztus 19., csütörtök

stephen king: langolierek - az idő fogságában / the langoliers


Stephen King a jelen kor egyik legérdekesebb írója. Művei leginkább megrémisztik az embert, de emellett kiváló drámákat is alkot (Dolores, Halálsoron), és szinte mindegyik művére jellemző a szereplők és azok viselkedésének részletes leírása illetve a profin megírt, érdekes párbeszédek. Regényeiben szinte minden alkalommal egy vagy több személy különleges szituációkba való belekeveredését mutatja be, s bár ezek nagyrészt a valóságtól távol állnak, mégis képes elhitetni, hogy akár velünk is megtörténhetne.


A filmadaptációk viszont, jogosan, igen csak megosztják a közönséget, hisz nem mindig a legjobb rendezők kezében landol a forgatókönyv (A fűnyíróember, A kukorica gyermekei, Alvajárók), de ha az egyébként kiváló alapot egy arra alkalmas ember tálalja, akkor egy maradandó, szép emlékkel, esetleg némi kellemes borzongással lehetünk gazdagabbak. (Állj mellém!, Atlantisz gyermekei, A remény rabjai) További gond, hogy jó pár tényleg rövid novelláját megpróbálják másfél – két óra hosszúra nyújtani, és épp ezért születnek olyan szörnyű adaptációk is, mint pl Az ezüst pisztolygolyók, A mángorló stb.

Jelen cikkünk tárgya egy szintén rövid könyvből készült filmváltozat, A Langolierek. Az 1995-ben készült majdnem 3 órás TV film szerintem az egyik legfurcsább King alkotás.


A történet röviden felvázolva:
Egy utas szállító repülőgép majdnem egy tucatnyi utasa arra ébred a levegőben haladó járművön, hogy rajtuk kívül senki nem maradt a gépen. Az eltűnt emberek után csak parókák, ékszerek, órák és egyéb eszközök maradnak, és fogalmuk sincs mi történt. A repülőgéppel néhány óra után leszállnak egy állomáson, ahol szintén mindenki eltűnt, nincs visszhang, nehéz levegőt venni, nincs áram és az ennivalónak sincsen íze. Ráadásul mindezt megfejelve egyre többen kezdenek el furcsa, zizegő hangot hallani, mely csak egyre hangosabb lesz…

A TV filmekre jellemző hatások (gyakran elsötétedő képernyő stb) ezúttal sem maradnak el, ennek ellenére korrekt karakter színészeket alkalmaztak (legismertebb közülük talán David Morse / A szikla), ám aki igazán brillírozik a szerepében, az Bronson Pinchot (Beverly Hills-i zsaru). Zseniálisan alakítja a bekattant üzletembert, és lemossa az egész bandát. Ugyanakkor pont az ő karaktere és apja által beléültetett félelme az, ami miatt nem igazán értem mai fejjel ezt a filmet (gyerekként el voltam foglalva a szörnyekkel). Ő már ismeri a Langoliereket, tudja hogy néznek ki, ezért kérdés, hogy az apja honnan tudott róluk. Miért épp velük rémisztgette őt gyerekként. Mivel az általa megformált karakter a film második felében elhullik, nem beszélhetünk az ő lázálmairól sem, illetve arról sem, hogy ez az ő meghasadt tudatának a víziója. Épp emiatt nem vagyok képes elhelyezni a filmet (a könyv egyébként ugyanilyen, ott se tudunk meg többet) sehol sem, mert sci-finek gyenge (orbitális marhaságok vannak benne ilyen téren), de átvitt értelemben sem lehet kezelni, mert az erre utaló jelek sorra buknak meg, ahogyan haladunk előre a sztoriban.

Minden aspektusát számba véve a filmnek, arra jutottam, hogy King egyféle gyerekkori traumát próbál megmutatni (nem a sajátját, mert az ő édesapja még pici korában lelépett), azt, hogy bizonyos ebben a korban megélt félelmek mekkora hatással lehetnek az emberre és ezeknek a szörnyű megvalósulását. Így sem tökéletes az értelmezés, de szerintem King valami hasonlót tervezett vele, csak épp nem sikerült tökéletesen.

Ami viszont csillagos ötös, az az első 2 óra hangulata. A könyv is nagyon profi ebben, és ezt a rendező, Tom Holland remekül át tudta ültetni a rettentően alacsony költségvetés ellenére. Átjön az utasok kétségbeesése és a kilátástalan helyzetük.
Mint említettem, majd’ 3 órás játékideje van, amiben tényleg mindenre kitérnek, azonban óva intenék minden gyors, videokliphez szokott embert, mert a film 90%-ka borzalmasan lassú. Aki ezen nem tudná túltenni magát, annak inkább a könyvet ajánlanám, melyet sajátos tempóban el lehet olvasni, és egyébként sem túl hosszú (viszont zseniális).

Ha épp nincs semmi dolgod, unatkozol, egyedül vagy és nincs kedved az őrült, rohanó világhoz, akkor mind a film, mind a könyv egy kényelmes kikapcsolódást fog biztosítani, ezt garantálom.

4/5 


2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy hol lehet megkapni a könyvet? Nem találtam sehol. :( Pedig érdekelne... :S

    Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  2. Szia! A Librinél érdeklődj, rendelésre hoznak.

    VálaszTörlés