2010. július 5., hétfő

maniac cop trilógia

Maniac Cop (1988)

Matt Cordell (Robert Z'Dar;Tango & Cash) a 80-as évek egyik legjobb zsaruja volt, s több száz bűnözőt juttatott a Sing Sing börtönbe, mígnem ellenségei a politikában és a rendőrségen el nem ítélték és ártatlanul lecsukatták egy kitalált ürüggyel. Bekerült az utóbbi fegyintézetbe, majd pár hétre rá brutálisan meggyilkolták a zuhanyzóban...

A rövid felvezető után ismertetem a film történetét:
New York városát egy éjszakai rém tartja rettegésben, és az illető rendőr ruhában mészárolja le az embereket, bűnözőket és zsarukat egyaránt. A nyomok Jack Forrest (Bruce Campbell; Evil Dead trilógia) rendőrtiszthez vezetnek, a nyomozást pedig Frank McRae (Tom Atkins) vezeti. Jack és ismerőse, Theresa Mallory (Laurene Landon) rájönnek, hogy az ügy hátterében a meggyilkolt Cordell állhat, akiről, mint kiderül nagyon is él, és nagyon be is van gurulva.
A 88-ban készült Maniac Cop annak idején videoforgalmazásban jött el Magyarországra, és hihetetlenül nagy sikereket könyvelhetett el magának itthon (egyébiránt Amerikában is). Klasszikus bosszúálló filmmel van dolgunk, megspékelve egy kevés misztikummal(de még bőven belefér a stílusba). A rendező (William Lustig) ügyesen bánik a "gonosz" karakterrel, s minimál pénzből, de élete legjobb filmjét csinálta meg. B-horror a javából, rengeteg sejtetéssel, kicsit unalmas történetvezetéssel.

Maniac Cop II (1990)

A második rész az első után kb fél nappal később folytatódik, és minden meglepetést kizárva Matt Cordell visszatér és ismét gyilkol, ezúttal azonban csak rendőröket. Az új ügyet Seon McKinney detektív (Robert Davi; The Goonies) vezeti, aki régebben Cordell társa és legjobb barátja volt, így kétkedve fogadja az első rész Theresájának és Jackjének az elméletét, miszerint visszatért a halálból. Miután Jacket megölik, Mckinney rászáll Cordellre és mindenáron el akarja kapni.
A Maniac Cop 2 tovább viszi az első rész által kitaposott vonalat, s bár semmi újat nem rak a történethez, nagyjából hozza is annak a színvonalát.

Maniac Cop III (1993)




A Badge of Silence alcímű harmadik felvonás ismét visszahozza Cordellt New York City utcáira, ahol folytatja megkeseredett bosszúállását a törvényen, és ismét Seon McKinney veszi fel ellene a küzdelmet. Kiderül, hogy egy sátánista feka pap hozza vissza folyamatosan a lelkét, akinek szintén nem tetszett, hogy évekkel ezelőtt ártatlanul ítélték el Cordellt.
A harmadik rész sajnos már a nézhetetlenség határát súrolja, fölöslegesen behozott új szereplőkkel, és borzalmasan rossz párbeszédekkel (bár ebben az előző részeknek is kijárna a citrom-díj).

Matt Cordell 3 részen keresztül ívelő ámokfutása a rendező legnagyobb bánatára sosem lesz igazi klasszikus, mint pl Jason Voorhees vagy Micahel Myers történetei. Hiányzik belőle a szikra, az, ami a legnagyobbak mellé tudná emelni. Ha a hézagos történet jobban be lett volna foltozva, a logikátlanságok, unalmas jelenetek el lettek volna kerülve, és az egész koncepció merészebben nyúlt volna a témához, mint hasonszőrű társai (Péntek 13, Halloween, Gyerek játék stb), talán ma a klasszikusok között emlegetnénk. Így viszont, talán csöppet jogosan is, de eltűnt a B-horrorok tengerében, hisz B-filmként túl komolyan veszi magát és túl sokat hibázik, az A-kategóriától pedig kurva messze áll.
Megérett a remakelésre, a téma adott, folt nem eshet a nevén, hisz nem beszélhetünk klasszikusról, és inkább ezeket a hányattatott sorsú filmeket vegye elő a megújulni képtelen Hollywood, ahelyett hogy megerőszakolná az olyan zseniális, korszakteremtő alkotásokat, mint a Nightmare on the Elm Street (1984) - erről jut eszembe, nemrég megnéztem, és kb szánalom kategória a cucc... Cikk hamarosan -

3/5
2/5
 1/5 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése