2010. október 13., szerda

steven seagal: above the law / nico & out for justice / törvényre törve



A 80-as évek vége fele az akciófilmek virágkorukat élték, a nézők pedig befaltak minden új, ilyen típusú filmet és ekkoriban lépett a színre, a mára lassan 60. életévét taposó Steven Seagal is.  Egy új színész a mai napig ritkán szólhat bele egy produkcióba, azonban Seagal az első filmjében részt vett, mint író és, mint koreográfus is, aminek köszönhetően egy merőben új stílust tudott csempészni a vékonyka szkriptbe.  Az Above the Law(1988) (itthon Nico)  című akciófilmet mind a közönség, mind a nézők pozitív visszajelzésekkel fogadták, Seagal pedig leszerződhetett a Warner Bros.-hoz.


Történet: Nico (Seagal) egy Vietnámot megjárt zsaruként  tengeti mindennapjait Chicago-ban, ahol egy véletlen folytán felfigyel egy olyan bomba illetve drog üzletre, amiben benne van a CIA keze is. A korrupt rendőrök hiába akarják megakadályozni, ő elszántan próbál a végére járni az ügynek és mindenkit eltakarít, aki az útjába akar állni.


A faarcú színész tökéletesen illett a szerepre, hisz a film leginkább a pörgős akciókra, robbanásokra és látványos verekedésekre épült, drámai vonal pedig szinte sehol sem volt. Seagal nagyon nagy mázlival, pont beletrafált mi is kellett akkoriban a nézőknek egy ilyen alkotásban, és ennek az elvárásnak maximálisan eleget is tud/tudott tenni. 2010-ben, megannyi hasonló akciófilm után, a Nico kiállta az idő próbáját, és bár még néhol nagyon üres és fél amatőr, az összhatás kiváló, így Seagal első filmje a mai napig feszült és izgalmakkal teli produktum. (amit egy nagyon fontos monológgal zárnak le: „Mindaddig, amíg létezhet bármilyen csoport, amelynek nem kell számot adnia a tetteiről, amely manipulálhatja a sajtót, a bírákat, a kongresszus tagjait, addig mindig lesznek a kormány tagjai közt is olyanok, akik a törvény felett állnak.”)


1991-ben, két, viszonylag nagy sikerű film után, John Flynn-el (1932-2007)(A bosszú börtönében) dolgozott együtt egy igazán tökös akciófilmben, a Törvényre törvében (Out for Justice).
Az ismét kissé egyszerű történet szerint, egy Brooklyn-i utcában, fényes nappal brutálisan megölnek egy nyomozót, aki mellesleg Gino (Steven Seagal) egyik legjobb barátja volt. A rendőrség az egész városrészre kiterjeszti a nyomozást; minden kocsmában, lebujban razziákat tartanak, hogy elkapják a gyilkost, Richie Medano-t (William Forsythe – A szikla).


Seagal negyedik főszerepe a mai napig bátran fogyasztható. Lendületesebb, tökösebb, lazább, mint a Nico, és hiába a csont sovány sztori és a félig kimunkált szereplők, a film egyszerűen szórakoztató. A nagyobb költségvetés és a jobb rendező meghozta a gyümölcsét: szebb, átláthatóbb beállítások, ügyesebben megoldott verekedések, és sokkal jobb, ritmusosabb dinamika jellemzi a filmet. Gyakorlatilag az első két perctől kezdve (egy kurva jó rövid főcím után) a tömör akciókon lesz a hangsúly, és végig képes tartani ezt az iramot illetve a feszültséget. Emellett számtalan beszólás teszi nagyszerűvé a filmet:
- Honnan jöttél te buzi? -
- A börtönből. -
- Gondoltam… -

És persze napestig lehetne folytatni ezeket. (köszönet a zseniális szinkronért)

A Terminator 2 irdatlan nagy sikere után azonban lezárult az ehhez hasonló, egyszerű akciófilmek korszaka, és a 90-es évek közepétől, több hatalmas bukás következtében, a Warner levette a kezeit Seagalról és a színész, vélhetően örökre, a videotékák alsó polcaira kényszerült olcsó, szemétre való filmjei miatt.

Above the Law - 4/5

Out for Justice - 4.5/5



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése