2011. november 26., szombat

The Thing / 2011



1982, Déli-sark, egy épület, -20 fok, egy félkocsmányi ember és egy idegen lény, amely bárkinek felveszi az alakját, és csak egyetlen cél hajtja: a túlélés. John Carpenter 82-es remekműve nem hiába vált klasszikussá; van benne paranoia, sc-ifi, horror meg némi akció is, de mindezek tökéletesen megkomponálva és remekül tálalva.
Most, 30 év elteltével, valaki úgy döntött, itt az idő elmesélni, hogy mi is történt a Carpenter-moziban Kurt Russelék által megtalált norvég kutatóbázison, s hogyan is alakult az első találkozás a "dologgal".

Egy, eleddig ismeretlen rendező kezébe került a kvázi 0. rész elkészítése, aki pedig jó kutya módjára, kissé iparosan lemásolta az eredetit, csak áthelyezte a cselekményt az előbb említett norvég telepre. Találnak egy űrhajót, és nem messze tőle egy megfagyott idegen életformát. Beviszik a telepre, de hamarosan kitör a káosz, és nem tudni ki ember és ki idegen...
Amikor felbukkantak az első hírek, hogy készül egy előzményfilm a The Thinghez, már akkor felötlött bennem az a tény, hogy mi értelme (Russel karaktere kb mindent kiderített, amire a nézőnek szüksége volt)– majd nemsokra rá az is napvilágot látott, hogy azon a helyszínen fog játszódni, amit az eredeti film (itt picit hazudok, hisz a 82-es Carpenter-mozi is csak remake volt...) szereplői átvizsgáltak a játékidő első felében.
Aki látta az említett filmet, annak sok meglepetésben nem lesz része. Semmi plusz információ nem derül ki a "dolog"ról, és 0. rész mivolta miatt erősen meg volt fogva az írók, a rendező és a színészek keze. Bár legalább rendesen összekötötték a klasszikus "The Thing"el, ám ez még kevés.

A fő probléma ezzel a produkcióval, hogy bár másolja a régi részt, de mindezt 150%-ra pörgetve teszi, és pofátlanul képes komplett jelenetek áthozni, és azt is idétlenül.
Ugynakkor egy 11 éves gyerek talán megijed a hirtelen vágásokon, de egy edzettebb néző, aki még ráadásul látta is a Carpenter-félét, fárasztónak, unalmasnak fogja találni. A tubósított tempó miatt elveszik a hangyányi bezártság-érzés és egyéb parafaktor is, sőt!, egy nőt tettek főszereplővé, hátha érte jobban aggódunk. Nem fogunk...

Egy film értékelésénél maxmimálisan objektívnek illene lenni, de előre elnézést kérek azoktól, akiknek valamiért tetszett: de ez így egy nagy semmi. Mondhatnám azt, hogy szar film, de mégis működik, tehát bele lehet suvasztani egy szerda estébe meg hasonló, ám szerintem értékelhetetlen alkotás. Egy olyan film, ami ugyan nem bántja a Mester művét, viszont teljesen fölösleges is.

Rendező: Matthijs van Heijningen Jr.


Mary Elizabeth Winstead (Kate Lloyd)
Joel Edgerton (Sam Carter)
Ulrich Thomsen (Dr. Sander Halvorson)
Eric Christian Olsen (Adam Goodman)
Kim Bubbs (Juliette)
Adewale Akinnuoye-Agbaje (Derek Jameson)
Stig Henrik Hoff (Peder)
Trond Espen Seim (Edvard Wolner)


2.5/5

5 megjegyzés:

  1. Én megnéztem moziban.
    Mikor olvastam a filmről szóló bevezetőt, akkor mondtam, hogy csontra ugyanaz, mint az Alien vs Predátor.
    Egy "dolog" volt a kérdés, milyen szörnyet formálnak meg?
    Részben csalódás, részben a jól ismert megoldással találtam magam szembe. Én konkrétan "Alien vs Predátor" típusú szörnynek tudnám titulálni.
    A film tetszett, főleg az űrhajó beindítása.
    Megijesztett, de ennek ellenére újat nem adott.
    Mivel vasárnap láttam, egy "vasárnapi" filmnek megtette... de igényt nem tartok rá, hogy újra lássam.
    :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt jó, hogy felhoztad - el is felejtettem írni a CGI-ról. (ami szintén hagy némi kívánnivalót maga után...)

    Egyébként én inkább folytatást készítettem volna (tudom, játék formájában már létezik, fasza is volt), egy olyat, ami nem a régi receptre épít, hanem tovább viszi a történetet, egy más helyszínen, más szituációban, más köntösben.

    VálaszTörlés
  3. Hát mint én, aki abszolút Alien-fan...(imádom a filmet), őszintén szólva nem vágyom arra, hogy tovább boncolgassák a témát.
    Ez baromira hülyén hangzik, de olyan mint Walt Disney... vagy mint a Vuk... ha felújítod, átdolgozod, nem ugyanaz az élmény...
    Új ötletek nincsenek???
    Milyen folytatásra gondolsz? Mert én általában nem szeretem az értelmetlen folytatásokat...

    VálaszTörlés
  4. Az Alien esetében teljesen más koncepcióra épül az "előzményfilm", a Prometheus. Végre egy sci-fi/horror, profi rendezővel, és tehetséges színészekkel. A 79-es filmhez csak bizonyos szálakon fog majd kapcsolódni.

    A Thing lehetséges folytatása nehéz ügy, mert a 82-es Carpenter-mozi tökéletesen le volt zárva. 2001-ben készült egy folytatás videojáték formájában, ami szórakoztató volt, néhol parás is, de alapvetően semmi extra nem volt benne. Jöttek a katonák, fegyvernek akarták használni a lényt stb. Hány ezer ilyen témájú film van már...

    De a hadsereg, tudósok stb témát használva is lehet akár egy folytatást készíteni.
    PL: 2028-ban, egy ifjú, éles eszű tudós palánta élete első komolyabb projekt-jében vesz részt, amiben egy szigorúan titkos fiolát kell megvizsgálniuk egy laboratóriumban. Ebben lenne a "dolog" DNS-e. Hamarosan hozzájutnának Kurt Russel szalagjaihoz (mondjuk a fiolával együtt érkezett, csak egy másik dobozban), és kiderülne a tudósok közt az évtizedekkel ezelőtti eseménysorozat, és kitörne a pánik hangulat. Szép lassan, totális őrület borulna el mindenkin, és a csattanó az lenne, hogy a fiola tartalma csak egy egyszerű emberi dns, és a "dolog" sose jutott ki a Déli-Sark-ról. Itt is lehetne még variálni, hogy megpróbálja megmagyarázni, hogy nincs a labor területén ez a lény, de senki nem hisz neki.

    És ez csak egy egyszerű vázlat, még csak meg sem erőltettem magam, de ha kapok rá 1 hónapot, és tudom, hogy filmet készítenek belőle, írok egy rendes forgatókönyvet, vagy kisregényt stb, persze nyílván csak bizonyos elemekkel abból amit most hordtam össze. (a végére lehet teljesen máshogy épülne fel)

    VálaszTörlés
  5. Bocsi, de kekeckedem egy kicsit.
    A 2028-as verzió olyan, mint a DOOM. Az is egy elszeparált helyen, tudósokkal teli hely, ahol elszabadul a lény... tény, nem Alien lény, de majdhogynem mindegy. A csavar az, hogy egy ősrégi DOS alapú játékra épült...

    Akkor a Kaptár is eszembe jutott, csak ott zombik vannak, akik szintén nem Alien szörnyek. Kísérletezés, kiderül, kijut, nem hisznek neki, elszabadul... Őrület, káosz.

    A dologba viszont egy momentum tetszett, és baromi ötletesnek tartottam. Hogy a fémet nem tudja feldolgozni a lény,így azt kilöki a szervezetéből. Rizikós felfedezés, de jó! :)

    Én elolvasom :P

    VálaszTörlés