2011. december 3., szombat

Fright Night - Frászkarika


Te mit tennél, ha egy vámpír költözne a szembe lévő házba, szétgyilkolná a szomszédokat, de senki nem hinne neked, ráadásul még a csajodra is szemet vetne?

Idén nyáron, még a gyémántbőrű vérszipolyok érkezése előtt, bevette a mozikat a Fright Night (Frászkarika), friss, fiatal színészekkel és egy megbízható, tehetséges, de az utóbbi években kicsit mellőzött Colin Farrell-el, hogy egy kicsit helyre billentse az utóbbi évek vámpírmítoszt meggyalázó alkotásai utáni kavarodást.



A Frászkarika, egy 1985-ben készült, azonos című horror-vígjáték felturbósított, 21. századi igényekhez igazított változata, bár az alapötleten illetve néhány jeleneten kívül nem sok köze van az kultikus eredetihez. Általában nem szokásom a forgatásra, háttérinfókra kitérni (max ha pénzről van szó), de itt mindenképp meg kell említenem, hogy lerí a filmről, vagyis inkább a szereplőkről, hogy élvezték a forgatást. Több helyen is érezni, hogy inkább improvizáltak, mintsem valami erőltetett párbeszédet raktak volna a szájukba, vagy egy-egy elejtett mosoly és egyéb nyalánkságok jelzik, hogy jól érezték magukat meló közben. Ezen a téren Colin Farrell-t illeti a legnagyobb dicséret, aki szinte sziporkázik a fővámpír szerepében, pedig vehette volna iparos melónak is az egészet, de e helyett élvezi a karakterét, és ennek mi, nézők örülhetünk a legjobban.
A 100 perces játékidő alatt ugyan nem sok meglepetés érheti a tapasztalt filmrajongókat, de mind az említett csoport, mind pedig a fiatalabb generáció jól mulathat a filmen, ami köszönhető a horror, vígjáték és akció elemek remek összefűzésének.
Egy kis tini-dráma itt, egy kis belezés meg vér amott, aztán némi műfajparódia, de még se csap át egy követhetetlen, darabos, unalmas amatőr vagy B filmes hatást keltő produkcióba; amolyan vérbeli, péntek esti videotékás, haveros hangulata van - miközben nézzük.

Említést érdemel David Tennant, aki egy bűvészt formál meg és a vicces figurájával azonnal belopja magát a szívünkbe, és egyébként ő is végig profin nyomja, amit elvárunk tőle – igen így is lehet fasza, laza, mindent leszarós csávót eljátszani, s legyen ez intő jel azoknak, akik szerint ebben Russel Brand a legjobb (aki mellesleg az utóbbi évek legtúlértékeltebb komikusa… vagy mije…)

Ha unod a gyémántos, depressziós vámpíros filmeket, a még gagyibb erre épülő sorozatokat (kivéve True Blood), de egy gördülékeny, laza, némileg poénos horror-komédiára vevő lennél, akkor a Fright Night ezt mind tálcán kínálja. Figyelem! Eye-candy veszélyJ


rendező: Craig Gillespie


Anton Yelchin (Charley Brewster)
Colin Farrell (Jerry Dandrige)
Toni Collette (Jane Brewster)
David Tennant (Peter Vincent)
Dave Franco (Mark)
Christopher Mintz-Plasse (Ed Thompson)
Imogen Poots (Amy Peterson)
Reid Ewing (Ben)
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése