2010. november 7., vasárnap

nagy zűr kis-kínában - big trouble in little china


Jack Burton (Kurt Russel) egy egyszerű kamion sofőr, aki városról városra jár és éli a tök átlagos életét. Egyik nap, azonban elrabolják jóbarátja szerelmét, és egy csinos riporternő (Kim Cattrall) közreműködésével eljutnak a kínai negyed misztikumokkal, varázslatokkal és szörnyekkel teli világába, ahol egy többszáz éves császár próbál újra alakot ölteni.


A Carpenter filmekkel ellenétben, ezúttal egy, a műfajhoz képest, jóval magasabb költségvetésű alkotással van dolgunk, de szerencsére a rendező stílusjegyei (és persze a 80-as évek fílingje) minden képkockán jelen vannak. A minimalista hozzáállás érdekes egyveleget alkot a drága maszkokkal és effektekkel, és mindezt megfejelik némi csipkelődős romantikával, csöppnyi horrorral és a mester eszközeitől eltérő módon egy kevés komikummal is.  Carpenter láthatóan élvezi, hogy több pénzt kapott a forgatásra, és egymás után pakolja a szemünk elé a zseniálisabbnál zseniálisabb jeleneteket, és olyan ötleteket valósít meg, amiktől egy idézhető, szórakoztató filmet képes a vászonra varázsolni. Russel a Menekülés New Yorkból és a The Thing óta jó barátságot ápol a rendező úrral, és lazán, erőlködés nélkül lubickol a szinte ráírt szerepben, és úgy válik hőssé, hogy gyakorlatilag semmihez sem ért, csak pofázik és viccelődik, de mégis ő lesz a központi figurája a produkciónak.
A kínai mitológia és szokások ez idő tájt még nem nagyon jelentek meg amerikai filmekben, és a két eltérő világ ügyesen összeolvadva egy olyan plusz, ami még feljebb emeli a szórakoztatási faktort – tekintve, hogy mindkét világ kissé felnagyítva, torzítva bukkan fel.


Carpenter mindent bevet: villámokat szóró repülő ninják, legyőzhetetlen szellemek, parádézó főgonosz, víz alatti szobák és még egy zsáknyi emlékezetes jelenet.

A Nagy zűr Kis-Kínában, habár mai szemmel kiszámítható útvonalon pereg le, mégis remekel az említett pozitívumok miatt, és hiába bukott meg annak idején a mozikban, minden filmkedvelő polcán ott a helye – és már beszerezhető felújított képpel és hanggal.


4/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése